Hemtjänsten stal från Margit, 91: ”Jag litade på honom”

I tron om att kunna lita på hemtjänsten släppte flera äldre in en 30-årig man som senare visade sig stjäla av dem flera gånger under arbetstid. En av de som drabbades var 91-åriga Margit Svärm, som blivit av med kontanter och ett smycke hon fått av sin avlidne make Gunnar.
– Jag tyckte om honom och litade på honom, säger Margit om mannen som stal av henne.

Efter att flera stöldanmälningar av äldre gjorts i Göteborgs och Lerums kommun har polisen hittat en man i 30-årsåldern, som nu är åtalad för samtliga stölder, det skriver Expressen.

Mannen har släppts in hemma hos de äldre, då har arbetat för hemtjänsten, och under arbetstid har han vid ett flertal tillfällen plockat på sig saker av värde. I förundersökningen framgår det att han tagit både ringar, halsband, kontanter, och broscher, som han sedan sålt vidare för totalt 140 000 kronor.

”Vi brukade ta ett glas juice och en kaka”
En av de många äldre som drabbats är 91-åriga Margit Svärm, som aldrig kunnat ana att mannen skulle göra något sådant.
– Jag tyckte om honom och litade på honom. Vi brukade ta ett glas juice och en kaka och sitta och prata. Han var lågmäld och trevlig, berättar Margit Svärm för Expressen.

Margit är skarp i huvudet, men åldern och sju års cancerbehandling har påverkat fysiken, och hon rör sig därför långsamt framåt med rullator. Det var inte förrän polisen kom hem till henne som hon märkte att broschen som hon fått av sin avlidne make Gunnar var borta. Den, och flera kontanter.

Mannen är åtalad på fem punkter
Enligt Expressen anställdes mannen i 30-årsåldern som sommarvikarie av hemtjänsten i en stadsdel i Göteborg. Efter att flera anmälningar gjorts fick han sparken, men enligt polisen brydde han sig inte så mycket om anklagelserna.

Mannen är nu åtalad i Alingsås Tingsrätt på åtta punkter: Fem fall av grov stöld, två punkter gällande häleri samt ett narkotikabrott.

Det här är helt oacceptabelt. Hemtjänsten måste prioritera sin rekrytering.